Salı, Ocak 24, 20060

1.Tip Sözlesme Yayınlandı                16 Yorum var... Yorum Yapmak icin Tiklayiniz

Türk Telekom'da nakil hakkı olan personel ile yapılacak olan 1.tip sözleşmeler bugün öğleden sonra Türk Telekom web sitesine yerleştirildi. O saatten beri de sitemize olumlu ve olumsuz düşüncelerini aktaran pek çok mail ulaşıyor.

Konuyla ilgili incelememiz sürüyor. Daha geç saatlerde ya da sabah detaylı bilgiyi aktaracağız.

Ama size sözleşmeyi kısaca bir gözden geçirdiğimizde neler yer alıyor onları özetleyelim;

    Genel Müdür Mehmet Ekinalan ve Genel Müdür Yardımcısı Celalettin Yılmaz imzası ve 23 ocak 2006 tarihi ile gönderilen 1.tip sözleşmelerin amacı, hemen ilk maddede 406 sayılı kanunun ek-29uncu maddesi uyarınca 4046 sayılı kanunun 22nci maddesi çerçevesinde, başka kamu kurumlarına nakil hakkı olan personelden iş mevzuatına göre kapsam dışı olarak Türk Telekom'da çalışmaya devam etmek isteyenlerin çalışma koşullarını düzenlemek olarak bildiriliyor ve toplam 8 sayfa.

    Sözleşmenin 5.maddesinde, çalışanın özlük haklarında kayıp olmaksızın, halihazır görev ünvanı ve iştanımında değişiklik yapılabileceği bilgisi veriliyor. Buna karşın, iş tanımının yeniden belirlenmesinde bugüne kadar edinilmiş mesleki bilgi ve tecrübenin gözönüne alınacağı da not ediliyor.

    Çalışanın çalıştığı yerleşim yerinin ise muvafakkati olmadan, çalışma güvencesisüresi içinde kalıcı olarak değiştirilmeyeceği bildiriliyor. Fakat aynı sürede, yurtiçi veya dışında geçici görevlendirme yapılabileceği de not ediliyor.

    6.maddede yer alan Sözleşme süresi daha önce gönderilen güvence süresi listesine göre belirleniyor. Türk Telekom yönetimi, bu süre içinde sözleşmeyi, ancak 9.maddede yer alan ve 4857 sayılı işkanununda yer alan işverenin haklı nedenle fesh hakkını düzenleyen 25.maddesinde belirtilen nedenlerle fesh edebiliyor.

    İşveren eğer güvence süresi içinde sözleşmeyi nedensiz fesh ederse 4857 nolu kanunun 13.maddesi çerçevesinde ödenecek kanuni tazminatlar dışında, geri kalan sürenin ücretlerini aylık olarak ödemeyi taahhüt ediyor.

    Ücretler, devlet memurlarına yapıldığı gibi peşin olarak ve her ayın 14ünde ödenmeye devam ediyor. Ücretlerde yapılacak artış oranının enflasyon + şirketin performansı dikkate alınarak İcra Kurulu tarafından her yılın ocak ayı başında belirleneceği de not ediliyor.

    Kapsamdışı çalışanlara ücret dışında, 112 günlük net ücret tutarında ikramiye ödenmesi de sözleşmenin diğer bir maddesi.

    Diğer yandan şirket sözleşmeyi imzalayan personele, bir defalık olmak üzere, bir de 1 aylık net ücreti kadar özel ikramiye ödüyor.

    Geçmiş hizmetler 4673 sayılı kanunun geçiçi 3ncü maddesi ve 406 sayılı kanunun ek 32nci maddesinin 4.fıkrası gereğince her türlü geçmiş mali ve özlük hakkı korunuyor.

    Çalışanın bakmakla yükümlü olduğu ana, baba, eş ve çocuklarının sağlık giderleri de tedavi yardımı çerçevesinde "Türk Telekom Personel Sağlık Yardımından Yararlanma Esasları" dahilinde karşılanıyor.

Buna karşılık sözleşmeyi imzalayan çalışanlardan beklenenlerin en önemli başlığı "Nakil hakkından feragat" olarak gözüküyor. Ancak buna da bir esneklik geldiği görülüyor. Bu esneklik sözleşme imzalanması durumunda bile, eğer kamu kurumlarına nakil ile ilgili yeni bir avantaj oluşmasıdurumunda, bu sözleşem izamalanması sırasında alınan 1 aylık ikarimyenin geri ödenmesi koşuluyla, 12 mayıs 2006 tarihine kadar başka bir sözleşme imzalanabiliyor.

Bir başka önemli madde de çalışanların sözleşme boyunca, şirket uğraş alanına giren konularda kendi ya da başkası adına çalışma yapmaması. Bu madde sözleşmenin sona ermesinden sonraki 1 yıl içinde de Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde, benzer bir işte çalışmama şeklinde de yer alıyor.

Konuyla ilgili yorumları size uzman yazarlarımız sunacak. Biz bu yazıda sözleşmede yer alan maddeleri gözden geçirdik.

Siz de düşüncelerinizi buraya yazabilirsiniz.