Perşembe, Şubat 09, 20060

Paul Doany; Nakil Dilekçesi Veren 13.180 Kişi                1 Yorum var... Yorum Yapmak icin Tiklayiniz

Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı Paul Doany basına yazılı bir açıklama yaptı. Özellikle son günlerin önemli konusu "nakil dilekçesi veren elemanlar" hususunda bilgilere yer veren açıklamada dikkati çeken diğer bir husus, % 55 hisse için yapılacak olan ödemenin erkene alınabileceği bilgisi.

Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı Paul Doany yazılı bir basın açıklaması yaptı. Doany açıklaması ile bazı gazetelerin "nakil dilekçesi veren sayısı 20.000'e ulaştı" şeklindeki abartılı haberlerine açıklık getirdi ve 8 şubat 2006 itibariyle nakil dilekçesi veren kişi sayısını 13.180 olarak verdi. Doany şunları söyledi;

    Geçtiğimiz günlerde yayınlanan bazı haberlerde kamuya geçiş hakkını kullanmak isteyen çalışan sayısına dair birbirinden farklı rakamlar yayınlanmıştır. Konuyla ilgili doğru verileri paylaşmak isteriz:

      Mevcut durumda (8 Şubat 2006) nakle tabi 23.871 çalışanın 13.180’i geçiş hakkı talep etmiştir.

      Geçiş hakkı talep eden personelin yaklaşık %50’si sözleşmeli, %50’si ise kapsam dışıdır.

    Önerilen 1. Tip ve 2. Tip sözleşme seçeneklerinin sunduğu esneklik sayesinde, çalışanların kendileri için en doğru kararı verme imkanı bulacağından şüphe duymuyoruz. Bu karar geçiş hakkını dondurmak; statülerinde değişikliğe gitmek ya da kamuya geri dönmek şeklinde ortaya çıkabilir.

24.000 çalışanın devlete dönme hakkı olduğuna dikkat çeken Paul Doany şöyle dedi;

    24.000’e yakın Türk Telekom çalışanı “nakle tabi” personelden oluşmaktadır. Bu da bu çalışanların, devlete dönme hakkını kullanmayı seçebilecekleri anlamını taşımaktadır.
    Şirket ya da çalışanlar tarafından bu kararın verilmesi için belirlenmiş olan süre 14 Kasım 2005 tarihinden itibaren 5 ay’dır.

    Türk Telekom personelini üç kategoride değerlendirebiliriz:

    • Şirkette kalmayı taahüt eden ve özel sektör statüsüne geçiş yapmak isteyenler
    • Pek çok kamu görevlisi gibi iş güvencesi sebebiyle kamuya dönmeyi tercih edenler
    • Şu anda kararını vermemiş olan ve karar vermek için biraz daha zamana ihtiyacı olanlar

    Şirket bu statüde bulunan tüm personele, şartları pozisyona, deneyime (hizmet süresi) ve çalışma yerine bağlı olarak değişiklikler gösteren yeni bir sözleşme (1.Tip) önermiştir.

    Bu sözleşmedeki güvence maddeleri, iş güvencesini (pozisyona bağlı olarak örneğin 5 yıl) ve çalışanın kendi rızası olmadan başka bir bölgeye atanmasını engelleyen bir “çalışma yeri güvencesini” içermektedir. Bu sözleşme tipinde gerek çalışan, gerekse şirket kamuya transfer hakkından vaz geçmektedir. Çalışanların özelleştirme öncesinde geçerli olan mevzuat çerçevesinde sahip oldukları tazminat hakları dahil olmak üzere “tüm” hakları korunmaktadır. Sözleşmede önerilen maaş miktarı, şirketin ödemeyi taahüt ettiği minimum meblağı içermekte ve performansa dayalı ilave ödemeler vaad edilmektedir. Ayrıca, sözleşmeyi imzalayan çalışanlara bir maaş ikrami imkanı sunulmaktadır.

Paul Doany, Türk Telekom çalışanlarının kamuya geçiş haklarını 5 yıl olarak düzenleyen ve bugün Meclis gündemine gelmesi beklenen yasa tasarısı hakkında da şunları söyledi:

    Yakında yasalaşacağına inandığımız kanun tasarısı, çalışanlara, Türk Telekom ile, azami 5 yıla varan süre zarfında kamuya geçiş hakkını muhafaza etmeye imkan veren yeni bir sözleşmeyi imzalama şansı sunmaktadır.

    Bu yeni kanun tasarısı, şirkete karşı bir taahhüt altına girme konusunda kesin kararını vermek için zamana ihtiyaç duyan ve bu çerçevede örneğin, yeni organizasyon yapısı, performans değerlendirme sistemi gibi konularda daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak isteyen çalışanlar için ideal bir seçenek niteliği taşımaktadır.

    Bu düşüncedeki çalışanlar için farklı bir sözleşme tipi önerilmektedir: Kanun Tasarısı yasalaştıktan sonra imzalanacak olan 2. Tip Sözleşme’de, önerilecek olan maaş, kamuya geçilseydi alınacak olan miktarla eşit düzeyde tutulacaktır. Bu düzenleme, ilave olarak vergi iyileştirmesini de içerecektir. Türk Telekom yönetimi, zaman içinde karar vererek 1. Tip sözleşmeyi imzalayarak şirkette kalacak olan çalışanları, performansa bağlı ödül sistemi, başlangıç ikramiyesi ve takip eden maaş artışlarıyla teşvik etmeyi hedeflemektedir.

Paul Doany konuşmalarında organizasyon çalışmalarına da açıklık getirdi ve stratejik konularda şirketin tamamını bir tartışma platformu haline getireceklerini belirtti;

    Organizasyon yapımızı şirketin ihtiyaçları doğrultusunda yeniden düzenliyoruz.

    Niyetimiz, kısa bir süre içerisinde özellikle Strateji, Pazarlama, Satış ve Müşteri Hizmetleri ile ilgili konuları, kısa ve orta vadede hizmete sunmayı planladığımız yüksek teknolojili yeni ürün ve hizmetlere yönelik uygulamalarımıza başlamak üzere şirket içerisinde bir tartışma platformu yaratmaktır.

    Böylesine iddialı bir planın başarıyla uygulanabilmesi için “geniş kapsamlı bir görüş alış verişi” sürecinin büyük önem taşıdığına inanıyoruz. Bu yaklaşım çerçevesinde, başta genel merkez ve bölgeler olmak üzere şirketin tamamını bu sürece dahil edeceğiz.

Paul Doany bir müddettir "personel sorunlarına daldılar, rutin işler dışında çalışmıyorlar" yorumu yapılan Türk Telekom'daki iş planları için de

    Türk Telekom’un %55 hissesinin blok olarak devrini takiben, Oger Telecom Türk Telekom yönetimi ile birlikte iş süreçleri ile ilgili kritik konularda çalışmaları yürüten uzman bir ekip oluşturmuştur.

    Kritik önem taşıyan projelere odaklanan ortak ekipler, Türk Telekom’un çeşitli departmanlarından, Oger Telecom’dan, British Telecom’un danışmanlık birimi olan BT Telconsult ve Analysis gibi kuruluşların uzmanlarından oluşmaktadır.

    İmtiyaz Sözleşmesi ve Hissedarlık Anlaşması doğrultusunda hazırlanmakta olan “iş planı” ve “yatırım planı” bir sonraki yönetim kurulu toplantısında görüşülecek ve Yönetim Kurulu’nun onayını takiben kamuoyunu bilgilendirecektir.

Paul Doany'nin belirttiği diğer ilginç bir husus, "erken ödeme" oldu. Türk Telekom'un % 55'ini taksitli ödeme planı ile 6.55 Mİlyar $'a satın alan Oger Telekom'un ödemeyi erkene alabileceği bilgisini Paul Doany şu sözlerle verdi;

    Bilindiği üzere Oger Telecom, hisse devir anlaşmasının ardından, ihale şartnamesinde yer alan taksitlendirilmiş ödeme planını seçmişti. Hisse Satış Sözleşmesi, Oger Telecom’un bu süreci hızlandırarak 45 gün öncesinde bildirmek koşuluyla ödemeleri daha önceden yapmasına olanak sağlamaktadır.

    Finansal danışmanlarımız ile birlikte taksitli ödeme planını hızlandırmak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu yöndeki talebimizi Özelleştirme İdaresi’ne bildireceğiz.

Doany geçtiğimiz hafta Bill Gates'in Türkiye'ye gelmesine neden olan "ilk bilgisayarım" projesiyle ilgili olarak da şunları bildirdi;

    Yeni data hizmetlerinin ülke çapında gelişmesi için, Türkiye’de bilgisayar sahipliği ve kullanımındaki artış önemli bir rol oynamaktadır.

    Türk Telekom, kısa süre içerisinde bilgisayar kullanımını ve genişbant hizmetlerini geliştirmeye yönelik, aralarında Microsoft ve Intel ile ortaklaşa “İlk Bilgisayarım” kampanyasının da bulunduğu yeni projelerini açıklayacaktır.

1 Comments:

At Perşembe, Şubat 09, 2006 4:01:00 ÖS, Anonymous Adsız Diyor...

Doany verdiği rakamlar doğrudur.Ancak daha önce bu sitede özellikle nakle tabi personelin sayısının 28.000 olduğuna dair bir ifade vardı.Yani bundan anlaşılacağı üzere basında oldukça yanıltıcı bilgilerde yer almakta.Oysa bu rakam 24.000 civarındadır.Şunu unutmamak gerekir ki bir kısım personel haklarını ve yayınlanan sözleşmeleri tam okumadan basında yayınlanan haberlere göre davranış sergiliyor,bu yüzden biraz daha sorumlu davranın lütfen.....

 

Yorum Gönder

<< Ana Sayfaya Donus